Reseguide: Utforska okända pärlor i Sverige

Reseguide illustration

För många resenärer börjar och slutar Sveriges upptäcktsfärd ofta i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men detta norriska land gömmer på många fler skatter som väntar på att bli upptäckta. Här är en guide för dig som vill utforska några av Sveriges mindre kända men ändå fantastiska platser.

Upptäck det magiska Höga Kusten

Höga Kusten, belägen i Västernorrland, är ett måste för naturälskare. Denna plats är känd för sin spektakulära natur och unika geologi. Höga Kusten är faktiskt upptagen på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin landhöjningsprocess som pågått sedan istiden.

Vandringsleden Höga Kustenleden erbjuder 129 km av varierad terräng som går genom djupa skogar, kustlinje och högt upp på berg. Förutom vandring kan du också paddla kajak mellan små öar, njuta av fågelskådning eller bara koppla av vid någon av regionens vackra stränder.

Malmö – Mer än bara Öresundsbron

Medan många ser Malmö som en port till Köpenhamn genom Öresundsförbindelsen, har denna sydsvenska stad mycket att bjuda på. Börja med en promenad i Västra Hamnen, ett område känt för sin moderna arkitektur och hållbarhet. Här kan du beundra Turning Torso, Sveriges högsta skyskrapa.

Strosa sedan vidare till Lilla Torg, en mysig plats full av kaféer, restauranger och historiska byggnader. För en kulturell upplevelse, besök Malmö Konsthall som erbjuder nutida konst i världsklass, eller Moderna Museet Malmö, en av Sveriges främsta konstinstitutioner.

Smultronställen i Dalarna

Dalarna erbjuder en äkta smak av traditionellt Sverige. Denna region är känd för sin levande folkkultur, färgglada dalahästar och häpnadsväckande landskap. Börja din resa med ett besök i Falun, där du kan utforska Falu Gruva, en historisk koppargruva som också är listad på UNESCO:s världsarvslista.

I Rättvik kan du gå på den vackra Långbryggan, en träbrygga som sträcker sig 628 meter ut i sjön Siljan. För en mer aktiv dag, vandra upp till Städjan och njut av en av landets mest imponerande utsikter.

Under sommarens mittpunkt firas midsommar intensivt här. Du kan delta i traditionella danser runt midsommarstången och njuta av klassiska svenska rätter som sill och jordgubbstårta.

Skärgårdsidyll på Österlen

Österlen, beläget i sydöstra Skåne, är känt för sitt pittoreska landskap med rullande kullar och charmiga byar. Området är en favorit bland konstnärer och konsthantverkare, vilket gör det till ett perfekt resmål för en kreativ utforskning.

Besök de pittoreska byarna Kivik och Simrishamn, där du kan promenera genom smala gränder fyllda med små butiker och gallerier. Missa inte heller de långa sandstränderna vid Sandhammaren, en av Sveriges finaste stränder.

Fortsätt utforskningen med ett besök i Stenshuvuds nationalpark, hem till en blandning av skogar, myrar och sanddyner samt en rad olika djurarter. Efter en dag av utforskningsmöjligheter, varva ner på ett av de många charmiga bed & breakfasts som erbjuds i området.

Sverige har mycket mer att erbjuda än bara sina huvudstäder. Genom att utforska dessa okända pärlor får du en djupare förståelse och uppskattning för landets rika kultur och fantastiska natur.

Common questions

Hur tar jag mig bäst till Höga Kusten?

Höga Kusten nås enklast med bil från Stockholm, vilket tar ungefär sex timmar. Man kan även ta tåg eller flyg till Sundsvall och därifrån fortsätta med hyrbil eller buss.

Vad är det bästa sättet att utforska Österlen?

Det bästa sättet att utforska Österlen är med bil eller cykel. På så sätt kan du enkelt besöka de många små byarna, konstgallerierna och naturreservaten i området.

Vilken tid på året är bäst att besöka Dalarna?

Dalarna är vackert året runt, men sommaren är särskilt populär tack vare midsommarfirandet. Vintern erbjuder fantastiska möjligheter för skidåkning i områden som Sälen.

Finns det några vandringsleder nära Malmö?

Ja, det finns flera fina vandringsleder nära Malmö, inklusive Skåneleden som erbjuder varierande etapper längs med kust och genom skog. Bokskogen i Torup är också populärt för en dagsvandring.